• SVETOVÝ DEŇ POZDRAVOV

          • Dobrý deň, ahoj, čau, nazdar,… . Počuli ste už o svetovom dni pozdravov? Tento deň sa oslavuje už od roku 1973. Cieľom tohto svetového dňa, ktorý pripadá na 21. novembra, je podporiť svetový mier a uvedomiť si potrebu osobného kontaktu s ľuďmi. Stačí pozdraviť aspoň desať ľudí a človek tým 21. novembra oslávi Svetový deň pozdravov. Aj žiaci 1. stupňa si tento deň pripomenuli zaujímavými aktivitami.

            „Či je sviatok a či nedeľa, nezabúdaj na každého priateľa.                                                                

            Veď aj tebe sa stále ráta, milý pozdrav od kamaráta.“

          • Kvíz DEŇ BOJA ZA SLOBODU A DEMOKRACIU

          • Pri príležitosti dňa 17. novembra – Dňa boja za slobodu a demokraciu sa uskutočnil kvíz  pre žiakov 5. a    6. ročníka. Žiaci si tak rôznymi aktivitami pripomenuli udalosti zo 17. novembra 1989, kedy naši rodičia i starí rodičia spoločnými silami v silnej túžbe     po slobode pripravili pre nás možnosť žiť v krajine, v ktorej môžeme chodiť do školy, čítať knihy a časopisy, demokraticky voliť, všetci môžeme slobodne cestovať. Niektorým žiakom sa v kvíze darilo viac, niektorým menej. Víťazmi sa stali: 1. miesto: trieda 5.A a 2. miesto: trieda 6.A. Víťazom srdečne blahoželáme!

             

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ BOJA PROTI DROGÁM

          • Dňa 15.11.2022 v rámci EUROPSKÉHO TÝŽDŇA BOJA PROTI DROGÁM sa v spolupráci so Zemplínskym kultúrnym centrom a hvezdárňou Michalovce uskutočnila edukačná preventívna aktivita pre žiakov 1. a 2. stupňa. V tento deň zavítal aj policajný psovod, ktorý nám ukázal prácu so svojím psom. Pes pomáha policajtom pri vyhľadávaní drog. Veľmi pekne ďakujeme PZ Michalovce a pánom policajtom za ukážku a spoluprácu s deťmi.

          • Sme okresní šampióni v učení cudzích jazykov!

          • So začiatkom novembra nás potešila skvelá správa – naša trieda 9.A získala prvé miesto v okresnom kole súťaže Jazykový WocaBee šampionát 2022! V úvodnom kole celoslovenského šampionátu dosiahli naši žiaci skvelý výsledok – denný priemer až 123 bodov (tzv. WocaPoints) na jedného žiaka. Pre lepšiu predstavu – jedna správna odpoveď pri precvičovaní slovíčok znamená zisk približne 2 body. Víťazstvo v okresnom kole je pre nás o to cennejšie, že celková účasť v štvrtom ročníku šampionátu dosiahla rekordný počet 47 735 žiakov a študentov z celého Slovenska. Spolu s počtom zapojených tried rastie aj kvalita šampionátu – na víťazstvo v každom kole je potrebné viac motivácie a úsilia. Súťaž Jazykový WocaBee šampionát prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Súťaží sa v inovatívnej online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee. V súťaži sa nehodnotia konkrétne vedomosti žiakov, ale usilovnosť v precvičovaní (a zároveň učení sa) novej slovnej zásoby. V okresnom kole naši žiaci získali titul Okresní šampióni.Každý žiak obdrží zároveň darček online kurz angličtiny alebo nemčiny v aplikácii pre samoukov LangBee pre seba alebo kamaráta,a p.uč Novotná získava užitočnú publikáciu o zodpovednom využívaní technológií Spojení navždy – Ako nestratiť deti v digitálnej dobe od spoločnosti ESET. Víťazstvo v okresnom kole znamená zároveň postup do krajského kola,  ktoré prebieha od 2.11. do 9.11.2022. Držme našim žiakom palce, aby boli úspešní aj naďalej a prebojovali sa svojou usilovnosťouaž do česko-slovenského finále Jazykového WocaBee šampionátu. Najväčším víťazstvom pre všetkých je však radosť z učenia a zlepšenie jazykových vedomostí vďaka tejto súťaži.

            Stránka aplikácie: www.wocabee.app 

            Stránka súťaže/šampionátu: www.wocabee.app/sutaz

          • Čítanie rómskych rozprávok

          • Dňa 11.11.2022 zorganizovala vedúca školskej knižnice s vyučujúcimi prvého stupňa rozprávkové čítanie pod názvom Čítanie rómskych rozprávok. Žiaci si mali možnosť rozvíjať svoju fantáziu pri čítaní rozprávok z časopisu Kvietok, kde sú rozprávky v slovenskom aj rómskom jazyku od rómskych autorov. Žiaci sa o prečítaných rozprávkach rozprávali, a potom ilustrovali, čo sa im v daných rozprávkach najviac páčilo. Z podujatia si odniesli mnoho zážitkov z prečítaných príbehov.

          • Projekt "Póla radí deťom"

          • Dňa 10.11.2022 navštívila našu školu pani policajtka, ktorá v rámci preventívneho projektu "Póla radí deťom" predstavila žiakom 1. stupňa ústrednú postavu projektu Pólu. Póla formou príbehu vysvetľuje deťom riziká, ktoré im hrozia na ulici, na ihriskách, či pri pohybe medzi cudzími ľuďmi. Prostredníctvom tohto projektu boli deti primeranýcm spôsobom informované o rizikách, s ktorými sa môžu v bežnom živote stretnúť. Išlo približne o hodinové stretnutie žiakov a pani policajtky, na ktorom boli informácie (o dopravných predpisoch, závislostiach, šikane, práci polície) podané hravou formou prostredníctvom pracovného listu. Na záver stretnutia žiaci dostali od policajtky darček v podobe reflexnej hviezdičky, ktorá má chrániť ich život a zdravie a zvyšovať bezpečnosť pri pohybe v cestnej premávke. 

          • Hvezdáreň v Michalovciach

          • Dňa 9.11.2022 žiaci našej školy navštívili hvezdáreň. Hvezdáreň sídli v budove Moussonovho domu na Hrádku v Michalovciach. Žiakom pracovníci pripravili prednášku Mesiac a mesačné fázy.  V ďalšej časti sa podrobne dozvedeli o letoch človeka na Mesiac. Prednáška bola doplnená veľkoplošnou videoprojekciou obrázkov, prezentáciou. V kupole sa nachádza zrkadlový ďalekohľad, ktorý si obzreli. Navštívili tiež Ústredný vojenský cintorín ČA, kde  je pochovaných vyše 17-tisíc vojakov. Ústredný vojenský cintorín a pamätník v Michalovciach sú na Slovensku vedené v zozname národných kultúrnych pamiatok.

          • Tradície iných národov

          • Žiaci našej školy majú na 2.stupni dva cudzie jazyky – anglický a ruský. Tradície a špecifiká jednotlivých národov si pripomenuli pri aktivitách a vzájomných rozhovoroch s vyučujúcimi cudzích jazykov. V školskej kuchynke si napiekli cupcakes a uvarili ruský čaj. Na ochutnávku pozvali aj mladších žiakov. Spoločné chvíle si spríjemnili aj spevom anglických a ruských pesničiek. 

             

             

          • Divadielko Ako sova líške bájky čítala

          • Dňa 7.11. 2022 herci z nezávislého bábkového divadla BABADLO z Prešova zahrali žiakom našej školy divadlo s názvom Ako sova líške bájky čítala na motív Ezopových bájok. 

          • Šikanovanie

          • Slovo ,,šikana“ pochádza z francúzskeho slova ,, chicane“, čo znamená zlomyseľné obťažovanie, prenasledovanie, týranie. O šikanovaní v škole hovoríme vtedy, keď jeden alebo viac žiakov úmyselne, opakovane týra spolužiaka alebo spolužiakov a používa     k tomu agresivitu. V rámci prevencie tohto aktuálneho problému sa v našej škole uskutočnila beseda o šikanovaní. Žiaci sa na danú tému spontánne rozhovorili a voľne medzi sebou diskutovali. Vyplnili dotazník zameraný na šikanovanie a následne vytvorili plagáty na tému šikany.

          • Dopravné ihrisko Sobrance

          • Dňa 27.10.2022 žiaci 4.A.5.A a 8.A  priamo v praxi  absolvovali výcvik dopravnej výchovy na DDI v Sobranciach. Na štvorkolesových vozidlách a prípojných vozidlách  si mali možnosť prakticky vyskúšať jazdu na križovatke so svetelnou signalizáciou, križovatke s kruhovým objazdom, križovatke s dopravnými značkami. Tí odvážnejší si mohli vyskúšať aj simulátor prevrátenia. Žiaci sa tešia už teraz na to, že si to prídu opäť na jar zopakovať.

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee. Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok. Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci. Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na www.wocabee.app/sutaz. Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!