• Maľovanie veľkonočných vajíčok

          • „Maľované vajíčko,

            pekný úsmev na líčko,

            k tomu zdravia dosť,

            peknú Veľkú noc!“

            Veľká noc sa blíži a najvýznamnejší sviatok nás prehupne do jari. K atmosfére veľkonočných sviatkov patria nepochybne i krásne zdobené veľkonočné vajíčka – kraslice, o čom nás svojou prácou presvedčili aj naši žiaci v spolupráci s KC Blatné Remety.

          • DOD SHMÚ V KOŠICIACH

          • Dňa 22. marca 2024 sme sa spolu so žiakmi 5.A - 9.A vybrali pozrieť si SHMÚ (Slovenský hydrometeorologický ústav) regionálne pracovisko Košice. Zúčastnili sme sa prednášky pána Mgr. Pavla Beránka: Ako sa tvorí predpoveď počasia, videli stanovištia hydrológie (Monitoring podzemných vôd, Činnosť Centra hydrologických predpovedí a výstrah, činnosť v čase povodní, prezentácia webstránky, vydávanie hydrologických výstrah), klimatológie a monitorovanie kvality ovzdušia a vody (Kvalita ovzdušia - sieť NMSKO, smogové výstrahy). Súčasný svet si nevieme predstaviť bez jednoduchého prístupu k predpovediam počasia prostredníctvom najmodernejších technických aplikácií. 23. marca 1950 bola založená Svetová meteorologická organizácia. Združuje odborníkov, ktorí tieto predpovede pripravujú a im a ich kolegom hydrológom je každoročne venovaný Svetový deň meteorológie a Svetový deň vody. Každý rok sa pre tento deň vyberajú nové témy. Tento rok sú to: „V prvej línii proti klimatickej zmene“ a „Voda za mier“ v roku 2024 je príležitosťou pripomenúť si neoceniteľné príspevky Svetovej meteorologickej organizácie pri zlepšovaní nášho chápania poveternostných modelov, klimatických zmien a kľúčovej úlohy, ktorú zohráva pri včasnom varovaní pred prírodnými katastrofami. Nesmieme zabúdať, že verejné zdravie a prosperita, potravinové a energetické systémy, hospodárska produktivita a environmentálna integrita – to všetko závisí od dobre fungujúceho a spravodlivo riadeného vodného cyklu. Poďakovanie patrí pani Ing. Helene Hlavatej, PhD. za zabezpečenie celého dňa a nadviazanie spolupráce s pracoviskom SHMÚ v Košiciach.

          • Deň zápasu za ľudské práva

          • Tento deň patrí spomienkami na 25. marec 1988, kedy sa na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave konala Sviečková manifestácia, kde ľudia so sviečkami v rukách bojovali za ľudské práva. Pri tejto príležitosti sa konala aktivita, ktorej cieľom bolo rozvinúť poznanie žiakov o Sviečkovej manifestácii. Žiaci vytvorili strom práv, pozreli si prezentáciu informatívneho charakteru, kde sa dozvedeli kto zorganizoval túto manifestáciu a prečo sa konala. Ukončením aktivity si každý žiak vystrihol a vyfarbil sviečku. Do tela sviečky si každý napísal svoje meno a spoločnými silami sme vytvorili plagát.

             

          • Noc s Andersenom

          • Na našej škole sa uskutočnil už 19. ročník rozprávkovej Noci s Andersenom 22. 3. 2024. Pod vedením p.uč.Gelatičovej a p.uč.Paľkovej žiaci 4.až 9.ročníka pracovali na jednotlivých zadaniach.Témou našej noci bola Andersenova rozprávka Snehová kráľovná. Aktivity boli rôzne zamerané od čítania s porozumenim, riešenie tajničky či vytváranie snehového kráľovstva podľa vlastnej fantázie. Žiaci boli odmenení vecnými cenami a dostali aj záložky,odznaky a diplomy. Tešíme sa na jubilejný 20.ročník !

             

             

             

          • "ČÍTAJME SI"

          • Linka detskej istoty zorganizovala už 15. ročník celoslovenského detského čitateľského maratónu "ČÍTAJME SI. "Žiaci našej školy sa 22.3. opäť zapojili do tohto projektu a čítali v čitateľskom kútiku ,ktorý naplno v tento deň využívali. Jednotlivé triedy boli vedúcou školskej knižnice odmenené diplomom a sladkou odmenou. Žiaci sa už teraz tešia na ďalši ročník čitateľského maratónu.

             

             

             

          • LITERÁRNA PORUBA

          • Žiaci našej školy sa zúčastnili prvého ročníka súťaže v prednese poézie a prózy pre prvý stupeň základných škôl LITERÁRNA PORUBA v Kamennej Porube. Súťaže sa zúčastnili žiaci Maroš Sliško 3.A a Marián Sliško 4.A. Krásne 3.miesto v prednese prózy získal Maroš Sliško z 3.A.Srdečne blahoželáme! Zároveň obom ďakujeme a držíme palce v ďalších súťažiach.

          • Vitaj jar!

          • Jarná rovnodennosť pripadá zväčša na 20. marca. Ľudovo sa deň jarnej rovnodennosti označuje ako prvý jarný deň a ide o čas, keď sa príroda začína prebúdzať zo zimného spánku. A nám to prišiel oznámiť bocian priamo do areálu našej školy.Vyčaril úsmev a neodolali sme.Učiteľky prvého stupňa so žiakmi ho išli pozdraviť a privítať ho medzi nami. Vitaj jar!

          • Záložka do knihy spája školy

          • Projekt Záložka do knihy spája školy neumožňuje žiakom základných škôl iba vytvoriť si vlastnú originálnu záložku a vymeniť si ju so spolužiakmi z partnerských škôl v Česku. My sme si vymenili so žiakmi zo Základnej školy Semanín v okrese Česká Třebová aj listy,a tak sme získali nových kamarátov.

          • Global Money Week

          • Slovensko sa tento rok opäť pridalo k celosvetovej kampani Global Money Week (GMW), ktorá už dvanástykrát pripomínala dôležitosť finančného vzdelávania. Jej cieľom bolo, aby boli mladí ľudia od útleho veku finančne uvedomelí a naučili sa robiť správne finančné rozhodnutia. Tohtoročná téma kampane bola: Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť (Protect your money, secure your future). Cieľom je zvýšiť povedomie, aké dôležité je prijímať zodpovedné a informované rozhodnutia pri správe svojich financií. Zároveň ostať prezieravý a chrániť svoje peniaze pred možnými hrozbami. Sem patria finančné podvody typu phishing alebo falošné e-shopy, ale aj riziká spojené s osobnými údajmi ako napríklad krádež identity. Mladí ľudia sú zvlášť náchylní na podvody tohto typu, vzhľadom na menšie skúsenosti a nižšiu finančnú gramotnosť. Na našej škole sa uškutočnili dňa 22.3.2024 aktivity s názvom „Verejné“ osobné údaje, určené pre žiakov prvého a druhého stupňa pod vedením pani učiteľky Šepeľákovej a Fiľkovej. Cieľom aktivít bolo zoradiť osobné želania a potreby podľa ich dôležitosti a opísať, ako a prečo človek môže sporiť, vysvetliť možnosti úniku dôležitých osobných údajov, zhodnotiť dôsledky zneužitia osobných údajov.

          • Európsky kvíz o peniazoch

          • Dnes 21.3. sa žiaci zapojili do slovenského národného kola Európskeho kvízu o peniazoch. Európsky kvíz o peniazoch je zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov a študentov hravou a zábavnou formou. Európsky kvíz o peniazoch sa hral na platforme Kahoot! Žiaci odpovedali na 15 otázok z rôznych oblastí finančnej gramotnosti ako sú sporenie, osobný rozpočet, pôžičky a úvery, mzdy, ochrana spotrebiteľa či digitálna bezpečnosť. Zapojili sa do neho desiati žiaci zo 7., 8. a 9. ročníka.

          • Súťaž s Wocabee

          • V mesiaci marec sa so žiakmi zapojíme do VEĽKONOČNEJ WOCABEE súťaže. Naučíme sa veľkonočnú slovnú zásobu a výslovnosť vďaka inovatívnej jednoduchej aplikácií a k tomu môžme vyhrať všetci skvelé ceny. Tak nám držte palce.

          • Inovácie v škole 2024

          • V dňoch 13.-14.marec 2024 sa na Zemplínskej Šírave v hoteli Glamour konala medzinárodná konferencia pod názvom Inovácie v škole. Zúčastnili sa nej aj naše kolegyne Ing. Schwarzová, Mgr. Čigašová a Mgr. Šepeľáková. Hlavným cieľom konferencie bolo predstaviť a detailnejšie objasniť novú „Kurikulárnu reformu“ a pripraviť pedagógov na nové postupy a prístupy k žiakom tak, aby čo najplynulejšie dokázali zvládnuť novú reformu. Veľkou témou konferencie bola aj šikana na školách či sebapoškodzovanie, aj ako im predchádzať.

          • Global Money Week

          • Slovensko sa tento rok opäť pridá k celosvetovej kampani Global Money Week (GMW), ktorá už dvanástykrát pripomína dôležitosť finančného vzdelávania. Jej cieľom je, aby boli mladí ľudia od útleho veku finančne uvedomelí a naučili sa robiť správne finančné rozhodnutia. Počas týždňa od 18. do 24. marca 2024 sa budú na Slovensku konať rôzne aktivity na zvýšenie povedomia o finančnom vzdelávaní, aj na zvýšenie samotnej finančnej gramotnosti detí i dospelých. Národná banka Slovenska je opäť koordinátorom GMW 2024 na Slovensku. Tento rok pripravila nielen komunikačnú kampaň, ale aj súťaž pre základné a stredné školy. Na našej škole sa dňa 22.03.2024 uskutočnia aktivity pre žiakov zamerané na tému Chráň svoje peniaze.

          • Naša nová tradícia – oceňovanie Žiak mesiaca

          • Ako dať do pozornosti všetkým, že na škole máme žiakov, ktorí môžu byť vzorom pre ostatných spolužiakov a častokrát aj pre dospelých? Radi by sme to robili formou oceňovania – Žiak mesiaca.

            Zavedením tejto tradície chceme upriamiť pozornosť na pozitívne vzory z radov našich žiakov, podporiť komunikáciu a sebareflexiu v rámci triednych kolektívov. Ocenením chceme poukázať na skutočné hodnoty človeka, ako sú priateľstvo, slušnosť, pomoc v núdzi, ľudskosť – hodnoty, ktoré sa nebadane vytrácajú z nášho života. 

            Žiakom mesiaca za február sa stal Maroš Sliško z 3. A triedy. Ocenenie si zaslúži za výborné výsledky vo vzdelávaní, svedomitú prípravu na vyučovanie, reprezentáciu školy v súťažiach. Je jednou z našich usilovných včeličiek, a preto si toto ocenenie právom zaslúži.

          • Slávnostné otvorenie ČITATEĽSKÉHO KÚTIKA

          • Dňa 12.3.2024  sa na chodbe našej školy uskutočnilo slávnostné otvorenie čitateľského kútika. Pani zástupkyňa symbolicky pokrstila čitateľský kútik šampanským a žiakom zaželala, aby sa v novovytvorenom prostredí príjemne cítili a s radosťou prenikali do sveta fantázie. V školskom rozhlase zaznela aj rozhlasová relácia pri príležitosti MDŽ, Dňa vody a Dňa učiteľov.

             

          • DOD na pracovisku SHMÚ

          • Dňa 22.3.2024 sa uskutoční DOD na pracovisku SHMÚ v Košiciach. Žiaci sa dozvedia zaujímavé informácie o počasí, o tom ako sa pripravuje počasie v RTVS, o hydrológii, klimatológii, kvalite ovzdušia, ako aj o radarových vežiach na Slovensku.