• T5 2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

            Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania / NÚCEM / v školskom roku 2021/2022 realizuje celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka ZŠ v zmysle zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov /školský zákon/ a podľa § 155 odseku 8 školského zákona sa testovanie uskutočňuje aj na gymnáziách s osemročným vzdelávacím programom, základných školách. Riadny termín testovania sa uskutoční: 18. mája 2022 /streda / z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra.

             

             V Blatných Remetách 27. 4. 2022                                                                          Ing. M. Schwarzová                   

                                                                                                                                              výchovný poradca

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je venovaný našej planéte Zem. Každoročne sa koná 22.apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti 21.marca a oslavoval príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, ktorý upozorňuje ľudí na vplyv ničenia životného prostredia.
            Počasie nám prialo a t
            ak ako každý rok , tak aj tento rok sa žiaci I. a II. stupňa našej školy zapoja k oslave Zeme. V rámci vyučovacích hodín si žiaci zmerajú svoje sily vo vedomostnom teste, vypracovaní pracovných listov,  v sadení kvetín a semienok a v kreatívnom stvárnení Zeme pod vedením svojich triednych učiteliek a asistentov učiteľov. Žiaci upravili školský záhon a vysadlili nové stromčeky v areáli našej školy. 

          • Oznam

          • Veľkonočné prázdniny sa začínajú 14. apríla 2022 (vo štvrtok) a končia 19. apríla 2022 (v utorok).

            Vyučovanie sa začína 20. apríla 2022 (v stredu).

             

            Prajeme vám krásne sviatky!

          • Už prišla jar - jarné tvorenie

          • Už nastala jar. S jarou sa neodmysliteľne spájajú sviatky Veľkej noci. Tejto téme sa venovali aj žiaci našej školy a vytvorili krásne práce. Aké? To si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

          • Medzinárodný deň Rómov

          • Už 47. rok si 8. apríla Rómovia na celom svete pripomínajú svoj sviatok – Medzinárodný deň Rómov, ktorý bol ustanovený na počesť prvého celosvetového stretnutia Rómov zo 14 krajín, ktoré sa uskutočnilo v Orpingtone pri Londýne. Účastníci tohto stretnutia požiadali svetovú verejnosť, aby akceptovala ich vlastné pomenovanie Róm/Rómovia a zároveň sa prihlásili sa ku krajine svojho pôvodu – k Indii.  Pri tejto príležitosti taktiež prijali rómsku vlajku a hymnu.
            Rómska vlajka pozostáva z dvoch pruhov - spodného zeleného, symbolizujúceho prírodu a horného modrého, predstavujúceho oblohu. V strede sa nachádza červené vozové koleso so šestnástimi špicami. Keďže také isté koleso je aj na štátnej vlajke Indie, Rómovia sa týmto spôsobom prihlásili ku krajine, z ktorej ich predkovia odišli pred tisícročím.
            Za rómsku hymnu sa považuje rómska pieseň Gejľem, gejľem, známa tiež pod názvami Geľem, Geľem; Djelem, Djelem; Opre Roma; Romale, čhavale a pod. Za rómsku hymnu ju vyhlásili v roku 1971 na 1. Mezinárodnom zjazde IRU v Orpingtonu vo Veľkej Británii. 

            V tento deň sme si na škole pripravili akciu so žiakmi 1. – 9. ročníka Deň Rómov, kde sme spoznávali ich zvyky a kultúru. Zaspievali sme si spoločne ich hymnu, pozreli si slovenskú rozprávku na rómske motívy pod názvom Zlatý hlas. Žiaci si pod vedením učiteľov vlastnoručne vyrobili pexeso, s ktorým sa žiaci v malých skupinkách zabavili. Kartičky boli vyrobené podľa vlastnej fantázie detí s rôznymi predmetmi a slovíčkami v slovenskom a rómskom jazyku. Žiakom sme sa snažili priblížiť ich zvyky, tradície a históriu, porozprávať sa spoločne o tom, aké zvyky sa u nich ešte dodržiavajú.


            Ing.Novotná

          • Zápis do 1. ročníka

          • Dňa 4.4.2022 sa pre budúcich prvákov prvýkrát otvorila školská brána, kedy prišli do ZŠ v doprovode svojich rodičov. V tento deň sa uskutočnil zápis do 1. ročníka. Spomienkou na tento významný deň v ich živote im bude nielen pamätný list, ale aj spoločná fotografia.

          • Noc a Andersenom

          • Naša škola sa zapojila do 17. ročníka medzinárodného podujatia na podporu čítania rozprávok a kúzelných príbehov  NOC S ANDERSENOM, ktoré zorganizovali Mgr.  A.Paľková a Mgr. Š.Gelatičová.

            Na podujatí sa zúčastnili žiaci 4. až 9.ročníka.Žiaci sa oboznámili so životom a tvorbou autora. Okrem čítanie jeho rozprávok priebežne prebiehali rôzne aktivity  spojené s danými rozprávkami. Boli to puzzle z fotky autora, krížovka, slovná hra poprehadzované písmená  a iné. Ďalej si mohli v priebehu celého podujatia vyskúšať aj svoju kreativitu pri výtvarných stvárneniach príbehov  - morská víla, vytváraní náramkov či stavbe zámku z krabíc a iných činnostiach.

             Podujatie sa žiakom páčilo a už sa tešia na ďalší ročník Noci s Andersenom.