• Šikanovanie

          • Slovo ,,šikana“ pochádza z francúzskeho slova ,, chicane“, čo znamená zlomyseľné obťažovanie, prenasledovanie, týranie. O šikanovaní v škole hovoríme vtedy, keď jeden alebo viac žiakov úmyselne, opakovane týra spolužiaka alebo spolužiakov a používa     k tomu agresivitu. V rámci prevencie tohto aktuálneho problému sa v našej škole uskutočnila beseda o šikanovaní. Žiaci sa na danú tému spontánne rozhovorili a voľne medzi sebou diskutovali. Vyplnili dotazník zameraný na šikanovanie a následne vytvorili plagáty na tému šikany.

          • Dopravné ihrisko Sobrance

          • Dňa 27.10.2022 žiaci 4.A.5.A a 8.A  priamo v praxi  absolvovali výcvik dopravnej výchovy na DDI v Sobranciach. Na štvorkolesových vozidlách a prípojných vozidlách  si mali možnosť prakticky vyskúšať jazdu na križovatke so svetelnou signalizáciou, križovatke s kruhovým objazdom, križovatke s dopravnými značkami. Tí odvážnejší si mohli vyskúšať aj simulátor prevrátenia. Žiaci sa tešia už teraz na to, že si to prídu opäť na jar zopakovať.

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee. Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok. Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci. Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na www.wocabee.app/sutaz. Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!

          • Oznam: Jesenné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že v dňoch 28. - 31.10. 2022 (piatok-pondelok) sú JESENNÉ PRÁZDNINY.

            V utorok 01.11. 2022 je štátny sviatok - Všetkých svätých.

            Vyučovanie začne opäť v stredu 02.11.2022.

             

          • Deň jablka

          • Deň jablka sme si pripomenuli v našej škole dňa 25.10.2022 rôznymi aktivitami spojenými s touto témou. Žiaci počas dňa vypracovali na hodinách SJL a MAT pracovné listy, v rámci HUV zaspievali pieseň o jabĺčku, na VYV vymaľovali a vytvorili jabĺčka, napísali aké môže byť jabĺčko, farby vymenovali aj v anglickom jazyku a úlohou štvrtákov a tretiakov bolo správne priradiť k výsledku jabĺčka s násobením a sčítaním. Aktivity sa žiakom páčili a za správne riešenia úloh boli odmenení chutným jabĺčkom.

          • Môj kamarát

          • V rámci primárnej prevencie  žiaci 1.stupňa ZŠ  absolvovali besedu s názvom  Môj kamarát.  Jej cieľom bolo priblížiť tematiku významu kamarátstva, pomoci tomu, kto pomoc potrebuje. Bola tiež návodom ako vzdorovať negatívnym rovesníckym skupinám. Žiaci sa podieľali na vyplnení dotazníka o svojom najlepšom kamarátovi.  Taktiež si vyskúšali aj svoju šikovnosť a obratnosť pri výrobe nového ,,kamaráta” z papierových krabíc a ďalších doplnkov. Pri tejto činnosti si žiaci rozvíjali technické myslenie a vyjadrovanie. Žiakom sa aktivita páčila, čo je zachytené aj na fotografiách, ktoré si môžete pozrieť v albume.

             

          • Deň zdravej výživy

          • Jednou z dôležitých podmienok zdravého životného štýlu je zdravá výživa. V rámci Svetového dňa zdravej výživy, sme dňa 17. 10. 2022 pripravili pre žiakov našej školy zdravé doobedie spojené s rozhlasovou reláciou, ktorú moderovali žiačky 8. a 9. ročníka.

            Žiaci 1. a 2. stupňa oslávili tento deň veselými aktivitami, ktoré sme si pre nich pripravili. Po rozhovoroch              o význame a dôležitosti zdravej výživy pre naše zdravie sa všetci pustili s chuťou do práce. Boli pripravené rôzne zaujímavé súťaže, žiaci plnili úlohy plné zábavy i poučenia.

            Svetový deň zdravej výživy sme si pripomenuli výstavkou a ochutnávkou jedál, zdravo sme si zamaškrtili na ovocí a zelenine. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a spravili nám deň krajším, zaujímavejším a chutnejším. Viac v našej galérii.

             

          • Záložka do knihy spája školy

          • Žiaci našej školy sa aj v tomto školskom roku prostredníctvom vedúcej školskej knižnice zapojili už do 13. ročníka česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Tohoročná téma znela: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie. Žiaci 1.a 2. stupňa pod vedením svojich triednych učiteľov a učiteľov výtvarnej výchovy vyrábali záložky. Záložky poslali partnerskej škole Javornice v okrese Rychnov nad Kněžnou v Českej republike. Už sa netrpezlivo tešia na záložky od žiakov z Čiech a aj na ďalší ročník projektu .

             

          • Október - Mesiac úcty k starším

          • Milá babka, milý dedko,

            ďakujem Vám dnes za všetko.

            Za tie bozky z veľkej lásky,

            za nežnosť rúk, hladiace moje vlásky,

            za starostlivosť, lásku, dobrotu,

            ďakujem aj za Vašu obetu a ochotu.

            Za úsmev, ktorý vždy pre mňa máte,

            za každé spoločné chvíle,

            ktoré so mnou prežívate.

             

            V mesiaci OKTÓBER sa viac ako inokedy venuje pozornosť starším ľuďom, ich životu, starostiam a problémom, ale aj radostiam a spomienkam. Pri tejto príležitosti žiaci našej školy pripravili pohľadnice na vyjadrenie vďačnosti a lásky svojim starým rodičom. 

             

          • Jeseň v našej škole

          • Znova tu máme pestrofarebnú jeseň a s ňou nám dňa 19.10.2022 privial vietor do školy nielen pieseň "Prší, prší", ale aj aktivity, ktoré prichystali pre žiakov učiteľky z 1. stupňa v spolupráci s asistentmi učiteľa. Po brainstormingu na slovo jeseň a zopakovaní vedomostí z prvouky a prírodovedy prváci napĺňali zaváracie poháre odtláčaním jabĺčok a hrušiek, druháci vytvorili obrázky z prírodnín, tretiaci zhotovili svetlonosy z fliaš a kartónu, štvrtáci nás prekvapili jesenným stromom a obrazom krtka. Žiaci z 2. stupňa sa na chvíľu stali aranžérmi, zhotovili krásne kytičky a ikebany. Za odmenu si všetci pochutnali na jabĺčkach, hruškách a hrozne. Aktivita sa žiakom páčila. Ako to vyzeralo počas aktivít si môžete pozrieť vo fotogalérii.

                  

          • Vedecký kufrík z fyziky

          • Dňa 10. 10. 2022 sme na našej škole robili pokusy z fyziky - Vedecký kufrík. Najviac sa žiakom páčil pokus Moderná popoluška - oddeľovanie čierneho korenia od soli pomocou zelektrizovanej lyžičky, a Plávanie v mori - čím viac soli vo vode, tým bola hladina ponoru slamky vyššia vo vode.

          • Zemplínske múzeum v Michalovciach - exkurzia

          • Dňa 14.10.2022 sa žiaci 5.A a 8.A pod vedením p.uč. Paľkovej a Schwarzovej zúčastnili exkurzie do Zemplínskeho múzea v Michalovciach ,kde si mali možnosť pozrieť výstavu Grécko na úsvite dejín. Je to súkromná zbierka cestovateľa a zberateľa Jána Hertlíka. Výstava sa zaoberá všetkými druhmi umenia, ktoré archeológovia v egejskej oblasti dosiaľ vyniesli na svetlo a ukazuje ich rozmanitosť a vysokú umeleckú kvalitu. Prezentuje obdobie od neolitu okolo roku 7000 pred n. l. až do rozpadu mykénskej civilizácie zhruba do roku 1200 pred n. l. Žiaci si pozreli aj nález bronzových predmetov z mladšej doby bronzovej Poklad z Trhovišťa. Prezreli si tiež výstavu obrazov Myrona Špeníka pod názvom Zemplín môj rodný  v MsKs v Michalovciach. Bol to deň plný nových informácií a nezabudnuteľných zážitkov.

             

          • Vynovený areál našej školy

          • V obci Blatné Remety sa podarilo vytvoriť v areáli našej základnej školy novovybudovaný chodník. Školský dvor sa zmenil a je oveľa bezpečnejší, pretože bezpečnosť detí navštevujúcich základnú školu si pýtala azda najväčšiu pozornosť.

          • Projekt GLOBE pokračuje

          • Tohto roku opäť pokračujeme v projekte Globe so žiakmi II. stupňa. Budeme robiť pozorovania oblohy určovaním zrážok, sledovaním teploty vzduchu..... pod vedením pani učiteľky Schwarzovej.

          • SVETOVÝ DEŇ ÚSMEVU

          • Každoročne prvý októbrový piatok patrí tomu najkrajšiemu prejavu, ktorým dokáže len človek vyjadriť svoju radosť, šťastie a dobrú náladu... ÚSMEV, nič nestojí, a predsa jeho cena je nesmierna. Každý deň (nielen dnes), by sme si mali nájsť dôvod na úsmev a obdarovať ním svoje okolie, veď nikdy neviete, ako veľmi môžete svojím úsmevom niekomu pomôcť. Žiaci prvého stupňa si Deň úsmevu pripomenuli tvorením smajlíkov. Kreslením, maľovaním a strihaním smajlíkov žiaci poslanie tohto dňa naplnili a úsmevy nielen rozdávali, ale aj vo veľkom množstve prijali. 

          • GALÉRIA TALENTOV 2022

          • Touto výtvarnou prácou s názvom Šťastný život v mieri reprezentoval našu školu Dávid Sliško        z 1. A v rámci  XI. ročníka celoslovenskej súťaže:GALÉRIA TALENTOV 2022,                    kde získal 1. miesto. Víťazovi srdečne blahoželáme a tešíme sa z dosiahnutého úspechu.

          • Projekt: Vedecký kuriér 2022

          •  

            Európska noc výskumníkov 30.9.2022

            Opäť v tomto školskom roku sme sa zapojili do projektu Noc výskumníkov, vďaka čomu budeme počas mesiaca október robiť pokusy z fyziky, envirobiológie a ekológie    so žiakmi 4.A až 9.A.

            Čo je to Vedecký kuriér? 

            Cieľom Vedeckého kuriéra  je ukázať žiakom vedeckú prácu a nadchnúť ich pre vedu   a výskum. Prostredníctvom tejto aktivity Európskej noci výskumníkov si žiaci budú môcť vyskúšať pokusy z  fyziky, ekológie, envirobiológie, priblížiť si princípy strojového učenia cez vesmírnu tematiku. Vďaka experimentom, priamemu zážitkovému vzdelávaniu si žiaci budú môcť vyskúšať, aká môže byť práca výskumníkov zaujímavá! 

            Vedecký kuriér Fyzika  

            Pokusy   z fyziky, ktoré objasnia prečo sa nám v mori pláva ľahšie a vyrobia dúhu na počkanie. Vedecký kuriér Fyzika Vám opäť prináša set viacerých experimentov zameraných na názorné ukážky fungovania magnetického poľa, odstredivej a gravitačnej sily, meranie hustoty kvapalín, ale aj silu elektrického náboja. Pokusy sú odporúčané pre 2. stupeň ZŠ.

            Vedecký kuriér Ekológia 

            Čo poháňa Vedeckého kuriéra Ekológia? No predsa solárna energia. On predsa vie,že obnoviteľné zdroje sú budúcnosť. A  vy sa to vďaka modelu žaby naučíte tiež.

            Objednajte si Vedeckého kuriéra Ekológia a rozhýbte svoju vlastnú solárnu žabu. 

             

            Vedecký kuriér  Enviro - Neprestávaj oxidovať

            Sila železanov pri čistení vôd

            Vieš, že odpadová voda prechádza množstvom procesov, ktoré ju čistia od baktérii, vírusov, ale aj liečiv a iných chemikálii? A už si počul, že nato využívame formu železa? Zisti, ako je na tom čistota vody v tvojom okolí          a vyskúšaj z nej odstrániť nečistoty pomocou nášho vedeckého kuriéra.